φροντίδα κήπου την άνοιξη

1. Προμηθευτείτε βολβούς και σπόρους για φύτεμα

Επιλέξτε ανάμεσα σε βολβούς που φυτρώνουν την άνοιξη, όπως είναι οι κρίνοι, οι γλαδιόλες, οι μπιγκόνιες, οι αγάπανθοι και οι κοντές ντάλιες, και φυτέψτε τους, κατά προτίμηση, μια μέρα που θα βρέχει.

2. Καθαρίστε τις γλάστρες, τα παρτέρια και άλλες επιφάνειες

Απομακρύνετε τα πεσμένα φύλλα, τα χορτάρια και ό,τι άλλο «πνίγει» τα φυτά σας. Αν το χώμα μπορεί να δουλευτεί, ενισχύστε το στα κενά σημεία του κήπου με οργανική ύλη, όπως κοπριά, κομπόστ ή ανακυκλωμένα πράσινα απόβλητα.

3. Καθαρίστε το θερμοκήπιό σας

Καθαρίστε το θερμοκήπιό σας προτού έρθει για τα καλά η άνοιξη! Ξεχορταριάστε το και απολυμάνετε το. Φροντίστε να το απολυμάνετε καλά, κι από τη μέσα μεριά του γυαλιού, αφού ζιζάνια και ασθένειες του χειμώνα, επιβιώνουν και στις πιο μικρές χαραμάδες.

4. Εξολοθρεύστε τα παρασιτικά έντομα

Εξολοθρεύοντας τα παρασιτικά έντομα εγκαίρως, γλιτώνετε από μεγάλη ταλαιπωρία την άνοιξη και το καλοκαίρι. Αν ρίξετε μια προσεκτική ματιά στα πολυετή φυτά σας μπορεί να εντοπίσετε σκωρίες, σαλιγκάρια και αποικίες αφίδων που καταφεύγουν εκεί το χειμώνα. Με παρασιτικά νηματώδη ή χημικές ρητίνες, θα μπορέσετε να τα καθαρίσετε.

5. Τοποθετήστε βαρέλια νερού

Τοποθετήστε βαρέλια νερού στον κήπο σας για να συλλέξετε βρόχινο νερό. Όχι μόνο εξοικονομείτε χρήματα, αλλά ωφελείτε και κάποια φυτά, όπως είναι όλα τα οξύφυλλα φυτά, οι καμέλιες, οι γαρδένιες και άλλα που «αγαπούν» περισσότερο το βρόχινο νερό, από αυτό της βρύσης, το οποίο είναι συνήθως ελαφρώς αλκαλικό.

6. Μεταφυτέψτε τους φυλλοβόλους θάμνους

Εάν έχετε φυλλοβόλο θάμνο σε κακό σημείο στον κήπο, αυτή την περίοδο (που είναι αδρανής) είναι η καταλληλότερη εποχή για να τον μεταφυτεύσετε. Επιλέξτε μια μέρα με καλό καιρό, χωρίς αέρα, ώστε να μην ξεραθεί η ρίζα του.

7. Τοποθετήστε φράχτες, αυλόπορτες και πέργκολα

Πριν ανθοφορήσει για τα καλά ο κήπος σας, έχετε το χρόνο και το χώρο να καταπιαστείτε με όσες τεχνικές εργασίες χρειάζονται να γίνουν γύρω από αυτόν. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με τα κηπευτικά σας εργαλεία, καθαρίζοντας και ακονίζοντάς τα.

8. Δημιουργήστε έναν χώρο για κομποστοποίηση

Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, καιρός είναι να δημιουργήσετε έναν χώρο για κομποστοποίηση στον κήπο σας, είτε παίρνοντας έναν έτοιμο κάδο κομποστοποίησης είτε φτιάχνοντας έναν, μόνοι σας. Όχι μόνο θα έχετε που να τοποθετείτε τα απόβλητα του κήπου, αλλά θα μπορείτε να τρέφετε και τον κήπο σας με το παραγόμενο προϊόν, όταν αυτό παραχθεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *