εποχή κλαδέματος δέντρων

Η καλύτερη εποχή για κλάδεμα είναι όταν τα δέντρα είναι αδρανή, δηλαδή νωρίς την άνοιξη (πριν ανθήσουν τα μπουμπούκια), ή αργά το φθινόπωρο (έναν μήνα αφότου πέσουν τα φύλλα). Αυτή την εποχή, ο κορμός και τα κλαδιά διακρίνονται καλύτερα.

Ήπιο κλάδεμα μπορεί να γίνει και κατά την καλλιεργητική περίοδο, αλλά αποφύγετε να το κάνετε σε περίοδο που θα έχει πολλή ζέστη ή ξηρασία. Το κλάδεμα πρέπει να αποφεύγεται επίσης και όταν κάνει πολύ κρύο (Ιανουάριος και Φεβρουάριος).

Μην αφαιρείτε ποτέ παραπάνω από το 20% των κλαδιών του δέντρου που κλαδεύετε ανά έτος, ώστε να είστε σίγουροι ότι θα αναπτυχθεί καλά και θα έχει μέγιστη διάρκεια ζωής. Οποιοδήποτε μεγάλο κλάδεμα, πρέπει να γίνεται την άνοιξη, που το δέντρο είναι αδρανές.

Νεκρά κλαδιά, άρρωστα, σπασμένα ή τραυματισμένα, καθώς και εκβλαστήσεις, παραφυάδες, βλαστούς, μπορείτε να τα αφαιρείτε όποτε τα εντοπίζετε.

Συμβουλές για συγκεκριμένα είδη δέντρων:

Κάποια δέντρα παράγουν πολύ χυμό στις αρχές της άνοιξης. Αυτό ισχύει, για παράδειγμα, για τη σημύδα, το σφενδάμι και τη φιλύρα. Είναι καλύτερα να περιμένετε μέχρι να αναπτυχθούν καλά κάποια φύλλα, προτού κλαδέψετε αυτά τα δέντρα.

Τα δέντρα της οικογένειας των Ροδοειδών (δασική μηλέα, σουρβιά, κράταιγος, κτλ) είναι καλύτερα να τα κλαδέψετε στις αρχές της άνοιξης, γιατί αν το κάνετε το φθινόπωρο μπορεί να διαταράξετε την προετοιμασία τους για το χειμώνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *